master class, per joan roca


El seu "com" són les receptes però el seu "què" està format per un vocabulari ric i colorista que no va deixar de sonar en tota la classe: memòria, tradició, equilibri, records, despertar, ànima, subtil, aromes, textures, sensacions, sorpresa, fum, història, fusió, maridatge, dolçor, cuina acadèmica...

El Joan Roca ens va visitar aquesta setmana per parlar-nos de casa seva. El negoci familiar segueix vivint i respirant Roca i fum, aire, terra aigua i foc.
L’alquímia dels gens va resultar ser un equilibri perfecte on cadascun dels tres germans té la seva disfressa per fer de la funció un producte de catifa vermella.

Cap dels seus plats està pensat a l’atzar. Darrera de cadascun d’ells hi ha una història que s’explica en forma de conte ple de records i connotacions que mouen alguna cosa dins nostre quan les mengem. Sense anar més lluny la “Cloïssa amb Rosa d’Aranja i Campari” és la representació d’un dissabte al migdia de ja fa uns quants anys, a la barra del Celler de Can Roca, tot just quan els tres germans encara eren aprenents de l’ofici, i degustaven amb la resta de la família un vermouth amb cloïsses i bitter kas.

La seva fusió ha consistit en organitzar una trobada entre la gastronomia més tradicional i el xupxup de la cassola amb la cuina més avantguardista i la incorporació de noves tècniques culinàries com la cocció al buit. I precisament és aquí on han fet la seva aportació al gremi de la invenció en un món on sembla que ja està tot inventat. El “roner” és el seu granet de sorra que ja forma part de les cuines de molts restaurants.

Després de sentir-lo i d’escoltar-lo, imaginar-se un àpat al “Celler de Can Roca” és pensar en una experiència sensorial plena de sorpreses, on la sensibilitat emocional de ben segur se sentirà tocada. La sensibilitat intel·lectual ja dependrà del bagatge i de l’aprenentatge de cadascú.

Comentaris

Núria ha dit…
Hola! Tinc el Celler de Can Roca a la "llista" de restaurants per visitar... encara no hi hem pogut anar... però ens encantaria.
Veig que tens un link amb el meu blog; moltes gràcies, ara mateix et poso a la llista de bloggers amb els que m'agradaria fer un cafè!!!
Ens veiem!!!
deliciosa martha ha dit…
I tant Núria. O bé al proper sopar de "Sopem en bloc" ;)
Anònim ha dit…
Has ben encertat el títol...d'això si que se' diu una Master Class de primera!!!...Quina sort poder gaudir de totes aquestes visites!!!...Segur que aq Master val molt la pena...t'està agradant???...llàstima d'haver d'anar a vic suposo.
Petunets,
Eva (Terrassa)
deliciosa martha ha dit…
Hola Eva i benvinguda!
Doncs si Eva, el màster està resultant ser una viatge culinari fantàstic, on tinc la oportunitat de conèixer de prop a molts professionals i d'aprendre moltes coses noves. El viatge a Vic em serveix per desconectar de la feina i arribar ben fresca. I encara no és segur, però encara ens falta fer la master class amb els altres dos germans Roca, i em sembla que seran ben especials...ja us ho explicaré! Petunet!!

Entrades populars