santiago de compostela: zona bloc

Durant el Fòrum també va tenir lloc la 1ª trobada de blocs enogastronòmics.
La tarda de dilluns va tenir lloc la primera taula rodona. El tema a debatre va ser "Blocs gastronòmics vs Guies Gastronòmiques” i davant d’un auditori ple de gom a gom, es va donar el tret de sortida al que havia de ser el primer debat sobre aquest nou fenomen.
La taula rodona prometia: Carlos Maribona (crític gastronòmic de "ABC" i autor del bloc gastronòmic de "Salsa de Chiles"), Pau Arenós (crític gastronòmic), Pep Palau (organitzador del congrés), Rafel Ansón (president de l'Acadèmia Espanyola de Gastronomia) i el Ferran Adrià.
Van parlar sobre l’anonimat dels blocs; el punt fresc i l’actualitat que proporcionen els primers donat que la informació es pot actualitzar al minut, enfront de la rigidesa de les guies que es revisen un cop l’any.
Particularment m posiciono al costat del Ferran Adrià que em va sorprendre molt positivament amb les seves aportacions.
Hi ha haver-hi ponents que vaticinaven la “mort” d’alguns blocs si es quedaven sense lectors o deixaven d’explicar coses que interessessin. El Ferran Adrià opina que un bloc ens proporciona una informació molt i molt específica i que la persona que ho llegeix és perquè realment li interessa. Especialització enfront la consulta o compra massiva d’algunes guies amb grans campanyes de marqueting darrera. La persona que escriu un bloc no ho fa perseguint cap fi econòmic. Ho fa perquè li agrada, i dedica part del seu temps lliure a escriure i actualitzar-lo.
Pel que fa a la trobada amb els bloguers gallecs, va ser interessant i divertit posar cara a aquella gent que normalment llegeixes. Sobretot amb el Jorge, que sempre ha estat disposat a donar-me un cop de mà i a fer-me una guia personal per gaudir de la gastronomia de Santiago.
Vaig participar de la lectura del text del "Código Cocina", una iniciativa portada a terme pels bloguers gallecs i que ja compta amb més de 100 adherits.

I veient la implicació dels col·legues gallecs amb la resta de la comunitat gastronòmica de la seva terra, vaig tenir temps de pensar i reflexionar sobre el meu bloc i el per què l’escric.
Escric perquè m’agrada. No sé si ho faig bé o malament. Però la satisfacció que sento davant una idea, una opinió, una visita a un nou mercat o una recepta davant d’un paper en blanc es tant estimulant, que no puc renunciar-hi.
La gastronomia, amb totes les vessants que conec i les que amb els anys vaig descobrint, m’acompanyarà sempre. Suposo que un apassionat de l’arquitectura veu el món a través dels seus edificis i reconeix i admira la feina feta pels seus autors: des de l’Empire State a Nova York, fins una cabana perduda al petit poble Àfrica d’Allunhare.
Jo veig el món a través de la seva cuina, dels seus mercats, dels protocols de cada cultura al moment de seure a taula, del contingut dels carros dels supermercats, del peix que trepen del mar els pescadors, del cinema gastronòmic, de les verdures que cultiven els pagesos, dels llibres de receptes, dels cuiners i les cuineres.
Crec que és una de les millors maneres de comunicar-se amb els altres. Igual que fa la Martha a la pel·lícula. Per això “deliciosamartha”
Comentaris