martes, 26 de febrero de 2008

santiago de compostela: el fòrum


Els dies 17, 18 i 19 de febrer va tenir lloc a la ciutat de Santiago de Compostela la 9ª edició del Fòrum Gastronòmic que es celebra cada any alternant la capital gallega i la ciutat de Girona.
El Pep Palau i la seva gent han organitzat 3 dies de festí culinari, on tots aquells que som amants de la gastronomia em pogut gaudir de valent.

La cuinera santpolenca Carme Ruscalleda va ser l'encarregada d'obrir el congrés, amb una classe magistral on va quedar demostrat que no és per casualitat que "la dama de la cuina" compta ja amb 5 estrelles de la guia Michelin (3 amb el seu restaurant de Sant Pol i 2 amb el restaurant que té a la ciutat de Tokyo).
La seva ponència va ser una classe magistral que va fer posar dempeus a l’auditori. Els nostres aplaudiments eren la única manera de dir-li que el què fa ens emociona. No és fàcil ser dona i arribar a tocar el cel estrellat que moltes vegades sembla reservat al sexe masculí. El seu restaurant, que té per bandera una baina de pèsols en forma de joia, és l’univers on hi convergeixen les ganes de millorar, d’investigar més enllà del que despatxaven a la carnisseria que la seva família regentava quan ella era petita. El seu discurs respirava amor i passió en totes les seves vessants. Amor per la terra on va néixer que li serveix d’inspiració per somiar i inventar tots els seus plats. Es capaç d’elevar unes simples verdures al podi més alt i conferir-los aquella barreja que les fa suculentes, exquisides i alhora saludables pel nostre cos (una de les seves últimes diapositives, i ja fora de temps, va ser la piràmide dels aliments!).
La seva pulcritud i tenacitat són admirables i entens que també són qualitats indispensables per poder arribar al nivell on ella es troba. No és per casualitat que ha arribat a l’estrellat. La seva seguretat davant d’un auditori ple de gom a gom ens van fer sentir afortunats de poder ser testimonis de primera fila de les seves paraules.

El Marcelo Tejedor ens va divertir amb la seva cuina en miniatura. Vàrem tornar a la nostra infància i les olles i les cuinetes d'aquell temps en que érem petits van tornar de la nostra memòria. Eren temps en què jugàvem a cuinar per el pare i la mare sopes imaginaries. Però els plats del Marcelo van ser de veritat i en format mini.

En Nando Jubany va fer riure amb el seu humor i la seva actitud propera. El seu accent parlant castellà delatava que ve d'una terra endins. Una terra fèrtil en tòfones que és l'element que ell va aprofitar per fer gaudir els nostres paladars: "papillote de tòfona" i canelons de "pullastre rostido" i virutes de tòfona.

El Fòrum va tenir molts altres personatges que van anar desgranant els secrets de les seves cuines, i nombrosos expositors que van acostar-se a Santiago per compartir els seus productes.

5 comentarios:

Pilar dijo...

Has estado en la reunion de bloggers? Creo que no hemos llegado a conocernos, soy Pilar ( Lechuza ) y estuve allí. Me hizo mucho ilusión conocer a los bloggers a los que habitualmente leo, como el tuyo, pero no me doy cuenta de quién eres....

deliciosa martha dijo...

Hola Pilar. Bueno, creo que todos estávamos un poco atareados con tanta información, actividades y gente nueva en tan sólo 3 días.
Que hacemos...te mando una foto? de echo estuve leyendo la parte del Código Cocina en catalán...

Pilar dijo...

Ahora me doy cuenta, jeje. Yo te cuidé la mochila mientras saliste un ratito, que par de dos....

deliciosa martha dijo...

jajajajajajaja...que bueno Pilar!!!

Anónimo dijo...

La Carme Ruscalleda és un vividora, com la majoria dels cuiners mediàtics. Que s´en vagin a enganyar a Déu!!