viernes, 31 de agosto de 2007

sopar amb estrelles a l'observatori Fabra

Al 1908, quatre anys més tard de la inauguració del telescopi de l'Observatori Fabra, Josep Comas Solà va descobrir l'atmosfera de Tità, la lluna del planeta Saturn.
Per fer una fotografía d'un estel, es necessari deixar l'obturador de la càmara obert, a vegades inclús dos dies seguits. Per això, quan algú que parlava per parlar, va insinuar que les fotos publicades per el primer home que va arribar a la lluna no eren de veritat perquè no s'hi veien estels, va quedar com un autèntic ignorant.

A Plutó se li va retirar recentment el carnet de planeta d'una manera molt poc elegant, tot i que des del dia que es va descobrir, es veu que ja se sabia que no tenia les característiques de planeta.
Totes aquestes i moltes altres curiositats es poden satisfer totes les nits d'estiu a l'Observatori Fabra de Barcelona. Organitzen els "Sopars amb Estrelles" on el restaurant Laie s'encarrega de servir un menú galàctic composat per una galaxia espiral en els límits de la Via Làctea (capuccino de gaspatxo i meló Cantaloup amb mousse de iogurt grec, taboulé de salmó fumat i corona de verdures), Doble quàsar de l'Óssa Major (confit de vedella amb risotto, ceps i calamarcets) i com a postre, les Columnes de la creació a M16 (panacotta de figues, teulat de toblerone de vainilla i xarrup de gerds).

La meva curiositat per els planetes, les galaxies i les estrelles en la seva forma més física, sempre ha estat present en mi, gràcies a l'aficció del meu pare a qui sempre li ha agradat mirar el cel.

Tot i que era lluna plena, la nit d'ahir no va permetre que aquest astre brillés i no el vam poder veure. Però és igual. Després de gairabé 100 anys i en el mateix lloc on es va descubrir Tità , vaig poder compartir amb la lluna de Saturn un àpat galàctic on no va faltar la complicitat, perquè la nit va estar plena de sorpreses i imprevistos.

4 comentarios:

Anónimo dijo...

I el sopar va estar bé? Al Laia el menjar no és res de l'altre món i a l'Observatori el preu és bastant alt, no?

deliciosa martha dijo...

El sopar va estar bé, encara que els vins potser una mica fluixos. El preu s'ajustava a tot allò que t'oferien: sopar amb unes vistes impressionants a la ciutat de Barcelona + observació del Cel= 65 euros.

Rosa Mª dijo...

Hola! Creus que és apte per persones que no saben res sobre astronomia? Gràcies!

deliciosa martha dijo...

Hola Rosa Mª,
I tant que sí. La veritat és que jo tampoc en sé gaire, pero t'asseguro que les explicacions de l'astrònom que hi ha, un senyor xilè molt savi, les entenen persones de totes les edats. I penso que poder veure la lluna de més a prop és un privilegi que no necessita de gaires coneixements. Que gaudeixis molt!

PD. Pensa en agafar una xaqueta encara que hi vagis a l'estiu que fa una mica de fresqueta