viernes, 13 de abril de 2007

steak tartar

Fa un parell d'anys, la Dani (aka Tía Chapu) va venir a viure una temporada a casa. Es va instal.lar en una habitació que tinc al pis de dalt, just davant de la terrassa. La Dani diu que durant l'època que va viure a casa, va estar en un oasi de pau.

Quan va haver de fer el trasllat de mobles de la seva antiga casa al carrer de dalt, es va trobar davant el problema de com portàvem els mobles més grans. Com que la solució de llogar una furgo estava totalment descartada per raons econòmiques, va trobar una solució amb la qual hi penso i intento aplicar cada vegada que puc. La Maria, una amiga vasca de la Dani, tenía la furgoneta perfecta. I la Dani fa els millors pastissos del món. Així que la Maria va venir un dia, vàrem fer el trasllat dels mobles i l'habitació de la Dani va quedar llesta per començar la nostra convivència. Unes setmanes més tard, la Maria va celebrar el seu aniversari i li va demanar el pastís a la Dani. D'aquesta manera la Dani va tenir els seus mobles a lloc, i la Maria i els seus convidats van gaudir d'un pastís magnífic. I tot això sense cap moviment de diners.


Aquesta setmana santa vàrem disfrutar d'uns dies a Riudaura, un petit raconet situat entre muntanyes que treuen foc en plena Garrotxa. L'habitació on em estat era digna del millor hotel rural de la zona, i els despertars enmig de tanta pau, una delícia.
Com que la meva compta bancaria està en números vermells, vaig decidir aplicar "el trueque" que fa dos anys em va fer descobrir la Dani. Un steak tartar, que és un dels plats predilectes dels propietaris de la caseta de sucre on vàrem estar, va ser la nostra manera de mostrar l'agraïment i de "pagar" d'alguna manera tot el que allà vàrem rebre.


La Xef Xurro, una vegada més, va posar part de la seva màgia, per fer que l'steak tartar tingués gust de lava volcànica i fageda.



RECEPTA STEAK TARTAR (4 persones)


Ingredients
- 150 grs./ per persona de carn de filet crua i picada (quan la demaneu a la carnissería, especifiqueu que és per fer steak tartar, ja que no ha de tenir res de greix. Evidentment la carn l'heu de comprar el mateix dia)
- mostassa
- salsa Perrins
- tabasco
- 1 rovell d'ou cru per persona
- oli, sal i pebre
- un raig de güisqui o conyac
- picadillos de (s'han de tallar molt petitons, com si anéssiu a fer un sofregit) :
* ceba
* tàperes
* cogombrets en vinagre
* clara d'ou dur
* rovell d'ou dur
* anxova
* julivert




Procediment
- Colocar en un bol un raig d'oli, 2 cullerades de mostassa, un bon raig de salsa Perrins (1/2 pot per 4 persones), tabasco (vigileu que si us passeu és casi imposible de rectificar! Jo recomano 2-4 gotes), el rovell d'ou cru per persona, el raig de conyac-güisqui al gust i remenem bé.

- Afegim amb una cullereta els diferents "picadillos": rovell i clara d'ou dur, tàperes i cogombrets (no us passeu que tenen un gust fort), ceba (bastanta), anxova poqueta i una punta d'anxova

- Posem la carn al bol, junt amb la barreja que em fet. Abans de començar a remenar, "salpebreu"bé, ja que la carn es crua i li faltarà molt condiment per tal que sigui sabrosa.

- Ara ja es pot remenar fins que quedi tot ben barrejat. Si no ha quedat al vostre gust, podeu afegir-li l'ingredient que vulgueu fins que quedi "requetebò". Ho podem servir amb unes torradetes



12 comentarios:

Anónimo dijo...

merda!!!, no puc entrar a aquesta pàgina a aquesta hora. (perdò pel meu bocabulari entre tanta deliciosa prosa)

Anónimo dijo...

bocabulari, és com revaixes, tot té explicació.

deliciosa martha dijo...

Que potser és perquè se't fa la boca aigua amb la recepta de l'steak? Pots demanar-ne un a la deliciosamartha i canviar-ho per alguna especialitat teva.
"boca-vulari" és evident,t'has explicat la mar de be,anónimo

Anónimo dijo...

mira que n´ets de llarga eehh!!!

mon dijo...

Moltes felicitats, segur que ben aviat tindràs gairebé 60 raos per deleitar-nos amb un altre "post" deliciós

deliciosa martha dijo...

Moltes gràcies! Sí, tinc més de 60 terrons de sucre i demà formaran una torre que és la que em serveix per seguir pujant amunt, amunt, amunt.
...molt gran!

Sílvia dijo...

Ara que puc accedir de nou al paradis de la informació que és internet, et fecilito per aquest blog tan deliciós, Deliciosa Martha. Un petó garrotxí

deliciosa martha dijo...

benvinguda de nou!! ara ja ets una mica més lliure, i pots consultar, llegir i opinar d'una manera més autònoma. Ja era hora!!

Anna dijo...

Moltes gràcies per aquesta recepta, la vam fer l'altre dia i ens va agradar molt. Feia molt temps que volíem fer steak tartar i vam escollir el teu, un gran encert!
Aquí en pots veure el resultat:
http://plaersdeboca.blogspot.com/2011/01/sopar-de-dissabte-4-tartar-de-filet-de.html

Fins aviat!

Xevi dijo...

Bones, Martha! Sóc en Xevi, de plaersdeboca.blogspot.com (et tenim recomanada al nostre bloc, no sé si t'ho havíem dit!), vam fer l'steak tartar i va quedar boníssim, moltíssimes gràcies per la recepta, genial!!! Una abraçada i ens veiem als fogons!
Xevi

Xevi dijo...

Bones, Martha!!! Sóc en Xevi de plaersdeboca.blogspot.com (et tenim a blocs recomanats!). Vam fer l'steak tartar i va quedar tremenduuuuu! Moltes gràcies per la recepta, la vam gaudir molt! Una abraçada i ens veiem als fogons.
Xevi
PD: Per cert, la peli molt maca, la versió americana una còpia totalment innecessària...!

deliciosa martha dijo...

Anna i Xevi, moltes gràcies! Ara mateix vaig a visitar el vostre bloc ;)