sábado, 28 de abril de 2007

menú mariner amb un peix literari


Un bon dia de la primavera d'ara farà 1 any, en Toti ens va descobrir un peix.
- És el peix que no peixeja!!!- només feia que repetir
Es refería al Corball, el peix predilecte del seu també, poeta predilecte.
Espero que la nostra cita per poder gaudir, un cop més, del corball i dels poemes d'en Pla no es faci esperar. No cal dir que l'Empordà és l'escenari perfecte.
"El millor peix del litoral i del Mediterrani és, segons el meu modest entendre, el corball, peix força desconegut, i que no abunda gaire, però que és molt estimat per les persones que el coneixem (...) El corball és tan bo, que ha perdut el gust de peix".
Josep Pla "El que hem menjat" Obra Completa. Vol.22
Ed. Destino. Barcelona, 1972.pàg.268

PER PICAR
* Musclos al vapor amb vinagreta de ceba i tomàquet
- musclos
- 2 tomàquets madurs
- 1 ceba tendra
- 1 dent d'all
- un raig de vinagre de bona qualitat
- un raig d'oli d'oliva
- una mica de julivert

Pelem els tomàquets (els hi traiem la pell) i els ratllem. Piquem la ceba tendra i la dent d'all en brunoise (quadradets molt, molt, molt petits) i ho barregem amb els tomàquets. Hi afegim un raig d'un bon vinagre i un raig d'oli d'oliva verge. Opcional una mica de julivert.

Després de fer els musclos al vapor, els coloquem en una safata amb una mica d'aquesta vinagreta per sobre

* Cargolines
Les coem al vapor amb una miqueta d'aigua i es mengen tal cual.

CORBALL A L'ANTIGA
* fumet de peix
* 1 corball
* 2 patates
* 3 cebes
* 2 tomàquets madurs

- Primer fem el fumet. Comprem "morralla" (crancs, gambetes,... podeu demanar-ho directament a la peixetería) per fer el fumet. Per fer-lo, coloquem un bon raig d'oli en una cassola. Hi afegim el peix de fer el fumet i el saltegem. Quan hagin passat uns 5-10 minuts, amb la cullera de fusta anem aixafant els crancs i la resta de peixos, per tal que deixin sortir la "substància" de dins. Quan ja està força sofregit, que veiem fins i tot que comença a enganxar-se al fons de la cassola, hi afegim una copa o dues de vi blanc i esperem a que redueixi. Després hi posem l'aigua i deixem bullir uns 20 minuts. Ho colem.


- A banda, tallem les patates a rodanxes de 0.5 cm. aprox. i les fregim una miqueta. Les podem posar directament al forn, però a vegades queden una mica crues. Per això jo prefereixo fegir-les una miqueta.
- També fregim una miqueta la ceba
- En una safata coloquem el corball al fons i la patata, ceba i tomàquet al voltant. Hi posem la quantitat de fumet que creiem i ho introduim al forn previament escalfat a uns 180º
- Amb uns 15-20 minuts tindreu llest un peix deliciós

VI
Mouton Cadet, 2004
D.O. Bordeaux

4 comentarios:

Mar Calpena dijo...

Ostres, quin menú! Felicitats pel blog, m'he permès posar-hi un link des del meu.

deliciosa martha dijo...

Moltes gràcies Mar,
A veure si esgarrapo uns quants segons al meu temps, i em passejo una mica per "casa teva" ;)

Anónimo dijo...

Un dia el Ramon em va ensenyat el teu blog i de tant en tant hi faig una ullada però avui no he pogut evitar escriure al llegir la genial recepta del corball i no cal dir que "algun dia" ho faré i quan ho hagi fet ja diré el què.

Gracies per les idees!

Mònica Badosa.

deliciosa martha dijo...

Hola Mònica!
Benvinguda ;) quina ilusió veure't per aquí.
Sempre que un corball ha presidit alguna de les moltes vetllades a casa meva, hi ha hagut un èxit rotund, així que no has de patir per res. Només has d'assegurar-te que hi poses molta passió mentres el cuines. La resta, ja veuràs com es farà sola, com per art de màgia...