jueves, 22 de febrero de 2007

els xinos de Gambia i els gambians de Xina mengen llenties amb "chorizo" i ou "poché"

Una recepta típica de l'àvia ha servit per acompanyar la vetllada que ha donat gairabé la volta al món.

Un bon amic ha estat recentment a la Xina on ha pogut viure en primera persona totes aquelles experiències i sensacions pròpies d'aquell que viatja, que no del que va de vacances.
Em descobert que els gambians també poden fer tai-chi quan s'aixequen al matí, o que els xinesos també poden resar a Alà cinc vegades al dia. O que podem trobar Baobabs a la Xina o tarongers a Gambia. Mai saps a quin racó del món et pot tocar viure, no?

Però el que si és igual tant a la Xina com a Gambia com a qualsevol altra part del planeta, es que cada vegada que el somriure d'un nen et toca el cor penses en aquelles paraules de la Loca de Burundi:

"estar alegre es un regalo para los otros" (gràcies una altra vegada Xurro!!!)



...la recepta

Si, ja sé que per el nom sembla un pèl complicat, però només necessiteu temps i ganes.

INGREDIENTS
- 200 grs. de llenties pardines (són les de mida petita)
- 1 branca de farigola
- 2 fulles de llorer
- 1 pastanaga
- 2 cebes petites o 1 grossa
- "chorizo"cru(o sigui, que no sigui tipus "Revilla") al gust (de quantitat vull dir)
- 1 ou per persona
- la cassola de terrissa!! (jo tinc gas natural a casa i la puc fer servir. Per a cuines més modernes on no es pot fer servir la cassola, es pot utilitzar un altre recipient)

COM ES FA
- Poseu les llenties en remull. Amb 1 hora en tindreu prou
- Poseu aigua en una cassola, la branca de farigola i les de llorer. Afegiu les llenties i feu-les bullir. Jo, a mida que va faltan aigua li vaig afegint aigua freda. Hi ha gent que diu que no es bo, perquè en argot de cuina "espantes" a les llenties. Jo és l'única manera que he trobat de que no s'obrin i quedin massa fetes o aigualides
- Quan estiguin "casi" a punt apagueu el foc i deixeu que es refredin amb l'aigua que tenen (les llenties es poden fer el dia abans)
- Piqueu la pastanaga i la ceba molt petita (amb el turmix ja va bé) i poseu a coure-ho a foc molt, molt, molt lent. Poden estar-s'hi tranquilament 1/2 o 3/4.
- Quan el sofregit estigui ben ros (mireu la foto per fer-vos una ideia del color) tireu el "chorizo" tallat a rodanxes. Sofregiu fins que estigui fet.




- Afegiu les llenties amb el seu suc i remeneu una estoneta així perquè agafin el gust del sofregit






- Afegiu una mica d'aigua (per això em deixat les llenties una mica crues, perquè ara amb l'aigua bulliran una mica més)

COM ES FA L'OU "POCHE"
Hi ha una manera, que és la que em van ensenyar a l'escola, que és un pèl complicada. Un bon amic cuiner, em va ensenyar un truc.

Necessitareu:
- 1 ou per persona
- una mica de paper film (paper transparent de cuina)
- una tassa de cafè amb llet o un recipient semblant

* A veure, la idea és fer un farcellet amb l'ou i el paper film. Primer es col.loca el paper film a la tassa, de manera que quan i posem l'ou, poguem tancar-ho i fer un paquetet



* Hi posem l'ou i abans de tancar el paquet, si voleu hi podeu posar unes gotes d'oli d'oliva, o de qualsevol cosa amb la qual vulgueu perfumar l'ou (alguna espècie, oli de sèsam, sal i pebre,..)
* Tanqueu bé el paquetet amb un fil o cordill, de manera que no es pugui escapar res




* Quan l'aigua ja estigui bullint, tireu-hi el farcell i deixeu-lo 3 minuts.
* Potser a la primera us quedarà cruu, o massa fet. Es qüestió d'anar provant


No hay comentarios: